Κοφτό μακαρονάκι με κοκκινιστό χταπόδι

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ Κοφτό μακαρονάκι
  • 1 – 1.2 κιλό χταπόδι
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 60 ml λευκό κρασί ή ούζο
  • 4 τριμμένες ντομάτες
  • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½  κγ κόκκους μπαχάρι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 1 κγ αλάτι (προαιρετικά)
  • λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι με νερό επιμένοντας στα πλοκάμια με τις βεντούζες.
  2. Κόβουμε και αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα του, σχίζουμε την κουκούλα και ξεπλένουμε καλά το εσωτερικό της.
  3. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρω το χταπόδι μέχρι να κοκκινίσει.
  4. Το βγάζω από τη φωτιά και προσεκτικά σε μια επιφάνεια κοπής το κόβω σε μικρά κομμάτια.
  5. Στο ίδιο μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω για 1 λεπτό τα κρεμμύδια.
  6. Προσθέτω το χταπόδι σε κομμάτια και τα σβήνω με κρασί.
  7. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τις ντομάτες, τον πελτέ, 120 ml ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας λίγο να φεύγει ο ατμός) και αφήνω για 45 – 60 λεπτά να βράσει το χταπόδι.
  8. Αφού περάσει η ώρα αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης, δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω 1 κγ αλάτι και ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι.
  9. Ανακατεύω, σκεπάζω με βραστό νερό και αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά (όσο γράφει η συσκευασία των ζυμαρικών). Αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με βραστό νερό.
  10. Όταν ετοιμαστεί σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με φρέσκο μαϊντανό.